Wednesday, November 14, 2007

Tillitens bakside




Jeg snur litt på ordet og ser det samme. Tillit. Noe som går begge veier, det er ikke bare en enveis greie. Alt som er godt springer ut i fra dette ordet, tillit. Smak på det, kjenn følelsen av respekt, tålmodighet, toleranse og sist men ikke minst kjærlighet. Ordet gir oss en trygghet om at vi ikke vil bli sviktet, men derimot støttet. Det kan bety alt for et menneske. Forsvinner tryggheten tar frykten over og vi må bygge verden på nytt. Hvem kan jeg stole på, hvem kan jeg nå snu meg til? Å bygge relasjoner tar lang tid, det arbeides fra begge sider. Tilliten bygger seg opp etterhvert og blir en ramme rundt forholdet. Men her er det snakk om eggeskall; å legge press på det klarer det å stå imot for skallet er ekstremt holdbart, men når noen hakker på det svakeste punktet knuses egget.

Alle slags forhold i denne verden baserer seg på tillit som en fast grunnstamme. Ekteskapet mellom mann og kvinne, kjæresteparet som består av to gutter, samarbeidsavtale mellom to store atommakter, et bestevenn-forhold mellom to barndomsvenninner og en forretningsavtale mellom leverandør og selger. Alt bygger på tillit. Bryter noen tilliten kan et forhold bryte sammen og det blir vanskeligere fortsette forholdet. Når et forhold blir ødelagt fordi tilliten har blitt svekket må man gå noen runder med seg selv for å klare å tilgi. En kan ikke bygge opp igjen et ødelagt forhold så lenge tilliten ikke har blitt tilgitt og den andre parten i forholdet har unnskyldt seg, og faktisk ment det! Når en blir tillitsfull til et annet menneske blir man svært sårbare for denne personen kan med et ord eller en handling gjøre deg til noe veldig lite. Du kan bli avkledd for en hel verden og for deg selv. Personen har såret deg så mye ved å bryte tilliten og skape en ny utrygghet i ditt liv. Du er sviktet!

Jesus ble sviktet gang på gang. Han viste sine disipler tillit ved å la dem komme inn i sin innerste sirkel og vise Guds herlighet for dem gjennom undere, taler og godhet mot andre mennesker. Likevel sviktet disiplene han både i starten av hans eget virke og helt på slutten. Deres tillitsbrudd var faktisk med på at Jesus til slutt endte opp på korset.
Men hva gjorde Jesus så med det? Kastet han disiplene ut av fellesskapet når de sviktet ham? Ga han dem en lang reprimande eller brukte fysisk avstraffelse?

Nei, selv om han visste at flere av dem kom til å svikte ham støtte han dem aldri fra seg. Gang på gang tilga Jesus sine egne. På samme måter tilgir Gud at vi svikter ham og gjør det motsatte av hva Han vil. Vi bryter et tillitsforhold der Gud har gitt av hele seg selv. Han til og med opprettholder denne verden fordi Han elsker oss så høyt. Det er tillit som er verd å etterfølge.


"For dersom dere tilgir menneskene de misgjerningene de har gjort, skal også deres himmelske Far tilgi dere. Men dersom dere ikke tilgir menneskene, skal heller ikke deres Far tilgi de misgjerningene dere har gjort. " Matt 6,14-15



Jeg må bare prøve å bli kvitt den vonde klumpen i magen, klare å ta i mot unnskyldningen og bygge opp igjen den ødelagte relasjonen. Det handler tillit, det handler om tilgivelse, men ikke minst handler det om kjærlighet.. Også må jeg huske på at også jeg svikter.

No comments: