Friday, April 6, 2007

Gult er kult!












Det er mange kule mennesker i verden.. Vi har Snoop Dog, Sondre Lerche, Lise Karlsen, Fergie, kuleste lærer`n på skolen, Timbuktu, kuleste mamma`n, kuleste gutten/jenta i klassen eller på arbeidsplassen. Listen er lang. Alle kjenner vi et og annet kult menneske, som folk ser opp til for måten de ser ut, er eller måten de oppfører seg på.












Jeg har aldri vært den kuleste jenta på skolen, på arbeidsplassen, i familien eller i vennegjengen. Eller andre steder jeg har vært innom i løpet av mitt nitten år lange liv. Men jeg har lagt godt merke til dem som mange ofte kaller for kule mennesker. Jeg legger nok merke til det da det alltid har irritert meg hvor tilfeldig at et menneske får betegnelsen kul på. Mange tror at det er noe med måten de er på. Det kan være det mennesket som er først ute med de nyeste (altså kuleste) moteklærne, er utadvendt, tør å slippe seg løs og har en oppførsel som tilsier at de eier verden. Eller de sier veldig lite og er rolige, men når de sier noe (uansett hva) så merker man at folk reagerer positivt på det. De er oppdaterte på det siste og kommer derfor med mange nye innslag i debatter og forum der man skal komme med innspill. Kule mennesker ser gjerne ut til å være veldig laid backe og at de ikke bryr seg om hva folk mener og sier om dem (merk at jeg skriver ser ut til og ikke de er).













Man merker det ofte i det de kommer inn i rommet. Ved å se på hvordan folk reagerer akkurat i det den kule personen kommer inn så vet man at den personen er kul. Kule folk får fokuset mens andre må kjempe mye mer for å få søkelyset på seg.


I vårt samfunn har dette nå blitt et problem. Kule mennesker tar ofte fokuset bort fra mye bra. Gode innspill, ideer og replikker fra andre som ikke har betegnelsen kul. Mennesker som liker musikk eller litteratur litt utenom det vanlige, men som ikke har den kule "auraen" som skal til for å bli kalt kul. De ikke-kule mennesker som kanskje har samme smak for ting som den kule, men de blir overskygget eller oversett.



Med vilje? nei, jeg tror ikke det. det bare er sånn vil nok noen si. Enkelte er født heldige og kan gjøre hva dem vil uten å være redd for å miste det kule uttrykket.
















Mens andre mister det enten fordi det samfunnet det var i er endret, blitt byttet ut eller er borte på noen måte, eller personen selv var "skyld" i det.





Men da må det vel ha noe med menneskers holdninger å gjøre? hvis det er sånn at det endrer seg. For det er ikke den kule personen, åssen han/hun ser ut og hva den gjør som er kult. neida, det er hva alle vi andre som står rundt mener om det. Altså har vi veldig stor makt overnfor hva andre mennesker vil føle om seg selv. For det er vel ikke å stikke under en skje at kule mennesker som oftest (MERK: jeg skrive ikke alltid..) har bedre selvtillit enn de som kanskje aldri blir kalt kul eller populær. Og det å ha et mindreverdighetskompleks i dagens samfunn er ikke uvanligh og ofte skadelig for den personen som føler det. Og er det slik at de menneskene som føler seg mindre verdifulle enn andre, blir satt utenfor fordi de er ukule og helt oversett skal føle sånt? fortjener de det? Er det ikke slik at det ofte er tilfeldigheter som skaper en kul person?



Kule personer blir ofte omtalt som pene (dvs. hva samfunnet rundt betrakter som pent) og feilfrie (hva er feil og hva er ikke feil?). Samfunnet skaper de kule og de dumme menneskene, vi bestemmer hvordan mennesker skal føle seg, men ikke minst skaper vi oss selv. det starter innerst, hva våre tanker gjør med oss og hva vi lar andre gjøre med oss. men er man helt alene om å kjempe imot er det vanskelig å ikke la hva andre mener om deg gå innpå seg.



Sånn er det å være menneske. Vi er farlige og ødeleggende skikkelser, men også de reddende englene for hverandre. Tenk på det neste gang du støter på et medmenneske...



God påske! og et lekkert bilde av en av hollywoods kuleste og kjekkeste(!) menn for tiden:

Personene på bildene har ingenting med innholdet i teksten å gjøre. De er bare illustrasjner..

8 comments:

Anonymous said...

Hvordan skal jeg tolke dette?

Ingerid said...

Jeg tror du skal gjøre et ærlig forsøk på å la være å tolke det, jeg...
Hm.

Iaursulëiel said...

Tolk i vei=) men som jeg skrev med liten skrift nederst; det er bare illustrasjonsbilder.. ta det som et kompliment!

Cecy said...

Amen! Te innlegge ditt altså. :P

Iaursulëiel said...

Hehe, takk=)Vil bare sette søkelyset på det fordi det irriterer og frustrer meg veldig. målet er ikke at j skal bli den kuleste, mest populære og som alle vender seg til (det kommer nok ikke til å skje uansett), men bare få sette søkelyset på det!!

Iaursulëiel said...

*frustrerer.. går litt fort i svingene når j skriver.
men folkens, gjerne kom med innvendinger eller kommentarer til innlegget mitt. tar j helt feil? riktig? hva tror dere om saken??

Ella said...

men dette er jo ikke noe som dukket opp sammen med Hollywood og Kjekke-Peter. Det begynnte idet menneskene begynte å ære seg selv. Det er helt naturlig for mennesker å kjempe seg oppover på stigen, og når vi er så dårlige på å bekrefte hverandre så er det bare en annen mulighet: vi må tvinge det frem.

Du sier at de fleste mennesker som er "kule" i gjengen har bedre selvtillitt enn andre. Kommer det av at de får bekreftelse på seg selv, eller at de har søkt å gjøre det som fører til at de får bekreftelse på seg selv. Hvis spørsmålsstillingen var forståelig.

Iaursulëiel said...

Jeg tror mange mennesker ender opp som kule uten å ha jobbet veldig for det først. "Det bare er sånn" og fordi det bare blir sånn og disse populære menneskene får positive tilbakemeldinger det meste av tiden så vil de få både bekreftelser og opp backing på hvor bra folk syns de er. Selvfølgelig er det en del som vil få problemer med å se verdien i seg selv uten alt det "bra".. Ellers er det nok også flere som søker seg til hva massene mener om hvordan et menneske skal være. Se bare på hvordan det var da vi gikk på ungdomsskolen (hvert fall i min kommune); Det første folk gjorde før skolestart var ikke å kjøpe ny ransel og ntt penal fordi tingene fra barneskolen var for slitt. Nei, det var miss sixty bukse og buffalo sko som sto øverst på handle listen. Dette fordi de visste at de eldre elevene på skolen forventet at de nå skulle bli voksne, "se bra ut" og være som dem. (også eldre elever trenger bekreftelser!) og dermed endte gjerne de elevene som hadde de da kuleste klærne, var slik de eldre elevene mente at man skulle være, OG hadde den riktige auraen (her var det snakk om flaks), så endte de opp som de nye "kule" skoleelevene. Men noen som prøvde det samme, dvs kjøpte like kule klær og prøvde å gjøre som de andre, fikk ikke de samme bekreftelsene. De var ikke gode nok.

Også de søkte bekreftelser.

Mange velger å gå sine egne veier, tør å si hva de mener og hva slags klær de skal ha på seg og søker kunnskap fremfor popularitet. Her er det igjen snakk om flaks når det kommer til hvem av disse som blir kule.

oppsummering: Ella, jeg tror spørsmålsstillingen din har tre svar. De to du listet opp og det at noen har selvtillit uansett.