
Ja, i det norske samfunnet er det mange meninger, fordommer og tanker om hva det vil si å være en kristen. Hva ligger det i identiteten å være en kristen?
Ikke minst tror jeg det er de kristne selv som jobber hardt for å finne den riktige, ”kristne identitet”. Hvem er vi som Guds disipler? Hva gjør vi i Jesu navn? Hvordan skal vi forstå Bibelen? Ordrett, tolket etter dagens samfunn eller følge den røde tråd i Bibelen som er agape (=Guds kjærlighet)? Hva går i så fall den røde tråd ut på? Hvordan skal jeg være mot menneskene og samfunnet rundt meg som kristen? Hva er den rette lære?
Jeg føler at fokuset i de kristne miljøene i dag har blitt mer og mer på ens egen oppfatning av hva som er den riktige kristne lære, og mindre på hva Jesus faktisk la vekt på i sin forkynnelse. Det kan virke som om en farlig tendens har begynt å bre seg rundt omkring i norske kristne miljøer: man arbeider hardt og målrettet med å forstå hva som er den rette lære. Men samtidig ønsker man å unngå for mange debatter og frie meningsutvekslinger . Åpne debatter som i verste fall kan føre til splittelser og bli en personlig påkjenning for enkeltpersoner. Det blir da lettere å bare holde forholde seg til det vante og unngå å skape oppstyr og risikere å støte noen. Dermed blir det en underforstått spenning i kristne miljøer der man ”føler” at meningsmangfoldet ulmer, men ingen tør å ta det opp. Det blir lettere å ”skuffe andre meninger under teppet” for å unngå uro og bråk innad mange kristne grupperinger.
Hvor sunt dette er, ønsker jeg er å sette et spørsmålstegn ved. Det er viktig i alle menigheter å diskutere og komme til ny forståelse av skriften. Dette er utviklende for menigheten. Men i denne debatten må alle som har en mening eller en overbevisning få lov til å komme fram, uten å være redd for negativ oppmerksomhet. Den kristne lære forfekter respekt og forståelse og det blir da en motsigelse i seg selv ikke å våge å delte i debatten ”av frykt for egen helse”, som en bekjent ordla seg!
For hvor er det da blitt av grunnpilaren i den kristne tro? Hvor er det blitt av Jesu lære om nåde og nestekjærlighet oppi debattene om homofili, kvinnelig prester og Israel-spørsmålet? Hva med respekten for andre menneskers oppfatning og meninger? Er vi virkelig så hårsåre at når noen kritiserer din ”kristne” tro, bruker man alle midler til å slå hardt tilbake uten engang å vurdere og faktisk prøve å forstå hvorfor noen kan mene annerledes enn deg selv?
Er det rart at Norges befolkning har begynt å se til andre livssyn, religioner og trosretninger? Er det rart engleskolen til Märtha er et symbol for de voksende og populære alternativene?